CORET-CARUT

Write And Share

Pada suatu malam yg hening, ketika aku sedang menjamah mee goreng lebihan jamuan, datang seorang rakan kepadaku.. "Amzar, cuba ko baca post sorang gadis ni kat blog dia", katanya dgn wajah bersungguh-sungguh.. Aku pun bukak jugak walaupun sebenarnya aku mmg malas nak baca blog2 gadis nih.. Balik2 luahan perasaan.. Kalo topik menarik tak pe gak.. Sebagai lelaki normal, membaca luahan perasaan org ni mmg agak memualkan la..

Lepas aku baca post gadis ni, aku jadi sangat teruja nak meng-update blog yg dah berkulat sbb lama tak bukak. Post gadis ni berkisarkan tentang bagaimana dia merasa tertekan akibat dikecam hina oleh segelintir pihak hanya kerana memakai tudung tempek atau shawl. Gadis tersebut meluahkan rasa hairannya kerana sering dikaitkan dgn Yuna, hanya disebabkan dia memakai tudung tempek atau shawl.. Rileks la sikit.. Artis kan ikon.. Biasa la tu.. Takkan tak penah dengar tudung ikin, kain mawi.. Kain angkasawan pon aku penah dengar. Kejadah.. Apsal dia tak bagi nama kain Sheikh Muzaffar Shukor je??


Lagi satu katanya, "hei....kitorg bershawl, still pakai tudung..bukan pakai bra, spender jer...wut the hell.." Aku gelak besar bile baca statement ni. Memang nampak tertekan betol gadis ni. Still pakai tudung?? Bukan pakai bra ngan spender je?? Kah3.. Kalo pakai tudung nampak leher tapi nampak leher, nampak lurah, baek pakai spender ngan bra je.. Tak pakai pe2 pun tak pe.. Owh ye, gambar gadis bertudung kat post aku sebelum post ni pakai shawl gak kan??

Akibat terlampau tertekan (limit sabar dah sampai ke tahap petala ke-7), gadis ni lantas terus men-delete pengkritik atau penyibuk tersebut dari friend list nya kat Facebook. Siap suruh individu tersebut go to hell lagi.. Individu tersebut patut bersyukur sebab gadis ni bukan tuhan.. Fuhhh..

Akhir kata buat gadis2 bershawl, anda tak perlu pedulikan cercaan dan hinaan dari sesetengah pihak (jika ada).. Yang penting, pastikan tudung anda sentiasa mengikut perkembangan fesyen ok?? Kepada org2 yg limited fashion cam aku ni, sila terima keadaan dan perubahan fesyen semasa ni.. Ingat, tudung ni bukan tudung tempek ataupun tudung Yuna, ia adalah SHAWL!!!

P/S: Mak aku pesan, jangan terlampau membenci seseorang, nanti kita terlupa jasa baik mereka pada kita.. Buat gadis tersebut, jangan benci aku, maafkan aku k?? (Ikhlas ni..) Kate matured, tak kan nak gado cam budak2 lagi..


Dari aku layan tudung Yuna tu, baek la aku layan Yuna yg 'solehah' ni.. Yuna Ito daisuki!!!


Ni la yang aku cari, Melayu Baru, Islam Hadhari.. Kan nampak ayu dan sopan je.. Ni tak, asyik2 pakai telekong je. Nampak cam busut.. Nak tgk orang mengaji pon jadi malas. InsyaAllah, lepas ni lebih ramai anak2 muda (terutamanya lelaki) akan membanjiri Pertandingan Tilawah Al-Quran berbanding Battle of the Band dan Gig.. Omedetou!!! Omedetou!!

Alif Baa Taa..,
Pak Aji buta mata,
Nak cium anak dara,
Tercium buntut kuda..

Tetiba pulak aku terkenang lagu yg feymes time aku skolah2 dlu..

P/S: Aku perasan muka ompuan ni cam shemale plak.. (*_*)

JOHOR BAHRU 15 Okt. – Duta Jepun ke Malaysia, Masahiko Horie menyarankan agar negara matahari terbit itu mengamalkan dasar pandang ke barat yang merujuk kepada negara ini.

Horie berkata, negaranya wajar belajar daripada Malaysia terutamanya mengenai kemampuan rakyat majmuk negara ini hidup bersatu padu dan ciri-ciri universiti tempatan yang lebih bersifat antarabangsa.

“Jika sebelum ini, Malaysia mengamalkan dasar pandang ke timur, saya berpendapat sudah tiba masanya Jepun pula mengamalkan dasar pandang ke barat.

“Pandang ke barat bukan merujuk kepada negara-negara Eropah sebaliknya dari segi geografi, Malaysia berada di barat dari Jepun,” katanya kepada pemberita selepas melawat Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai di sini hari ini.

Horie berkata, di Jepun tidak ada kepelbagaian bangsa dan budaya seperti di Malaysia malah beliau kagum dengan konsep 1Malaysia yang dapat memantapkan lagi perpaduan di negara ini.

“Di Jepun, bahasanya sama, budayanya sama, berbanding kepelbagaian di Malaysia.

“Di Malaysia kaum lain turut meraikan sambutan perayaan kaum yang lain,” katanya.

Menurut Horie, universiti di Jepun juga tidak banyak mengambil pelajar luar negara berbanding universiti tempatan yang lebih berwajah antarabangsa.

Katanya, pihak akademik di Jepun sewajarnya belajar daripada Malaysia untuk membuka pintu dan menarik lebih banyak pelajar luar negara belajar di universiti di negara matahari terbit itu.

“Memang universiti di Jepun menduduki ranking yang lebih tinggi namun bilangan pelajar luar negara di sana lebih rendah berbanding universiti di Malaysia,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UTM, Prof. Marzuki Khalid berkata, universiti itu kini mempunyai kira-kira 2,000 pelajar luar negara.

“Usaha juga giat dijalankan untuk menjadikan UTM lebih terkenal di peringkat antarabangsa menerusi program penghantaran kira-kira 5,000 pelajar UTM untuk menjalani kursus selama dua minggu di universiti luar negara,” katanya.

Marzuki berkata, UTM adalah antara universiti tempatan yang banyak menjalankan lawatan kerjasama dan perjanjian persefahaman (MoU) dengan universiti di Jepun.

Beliau berharap kerjasama yang lebih erat dapat dijalinkan pula antara UTM dengan pihak industri di Jepun bagi memanfaatkan teknologi tinggi yang lebih mesra alam.

Retreated from Akhbar Sampah

Komen aku: Aku malas nak komen sebab benda ni aku amik dari blog lain. Kalau nak tau lebih, (click) ni. Satu benda yang aku nak ulang balik (yang aku bold kan), universiti-universiti kat Malaysia ni jelas lebih pentingkan DUIT dari KUALITI.. Berita bodoh dr akhbar bodoh ni mmg suke memperbodohkan melayu-melayu bodoh..

Gambar ni aku ambik dari page facebook member aku yg mmg anti-UMNO.. Aku tergelak sampai mengalirkan air mata laki sejati bila mamat jadah ni tag muka seko2 mak cik ni ngan nama member aku.. Haram nyer perangai..


Wakaka... Punya la excited nak mencapap kat media sampai muka serupa ngan Orang Utan kat Wildlife Center.. Yang tgh nampak jambul tu plak Gorila betina yg memimpin Persatuan Orang Utan Malaysia..

P/S: Aku bukanlah penyokong mana-mana parti politik.. Tapi muke diorang dah mmg macam orang utan berebut pisang.. Nak wat camne..

Sejak form 3 dulu, aku dah mula mengagumi sebuah bangsa dan negara yg unggul di dunia, Jepun. Dari aweknya yg comel dan anime yg penuh dgn effect alam, hinggalah budaya hidup mereka. Segalanya bermula sejak aku mula mengenal Yahoo Messenger, sebuah alat untuk berchatting yg plg canggih pada masa tu sebab boleh voice dan video msg ke seluruh dunia tanpa perlu mengeluarkan duit sesen pon (tak termasuk bil internet la). Aku lebih prefer Yahoo Messenger dari mIRC kerana aku sgt bencikan makhluk2 kuat menipu serta kekurangan kasih syg dan nafkah batin yg sentiasa memenuhi ruang sembang disana (masa tu mIRC feymes lagi)..

Melalui Yahoo Messenger ni la aku mula mencuba nasib di Japan chat room untuk berkenalan dan mendapatkan seorg dua gadis jepun sebagai awek aku. Mane la tau boleh wat jadi bini terus ke. Aku siap belajar sendiri bahasa Jepun dan memasang angan2 untuk gi belajar kat sana pas SPM nnt dan membawa pulang menantu jepun, hadiah buat ibubapa ku yg tersayang. Aku siap kata kat ibu aku, "Kawen ngan gadis melayu?? Peliss la.. Awek Jepun baru ade class...". Ibu aku tersenyum (atau tersengih) menjwb, "Tgk je la ngan org mne dia kawen nnt.." Sikap ni kini diwarisi oleh adik laki aku yg form 2 skang ni. Tengok je la ngan orang mane dia kawen nanti..

Ape yg istimewa sgt Jepun ni bagi aku?? First skali, mesti la awek-aweknya yg comel, putih dan gebu. Ditambah lagi dengan budaya menundukkan kepala tanda hormat, membuatkan mereka kelihatan sgt sopan dan comel. Lagipun bahasa Jepun tak susah sgt untuk dipelajari. Aku belajar sendiri pun boleh borak2 simple ngan diorg. Setakat hiragana ngan katakana tu aku boleh baca relax je (dulu la.. sekarang dah byk lupa). Yang paling penting, semakin aku mengetahui budaya mereka, semakin kagum aku dengan mereka. Paling aku kagumi, budaya kerja mereka. Sangat rajin dan sangat komitmen. Kalaulah Jepun ni sebuah bangsa dan negara Islam, aku pasti bangsa mereka akan berjaya memartabatkan kembali kegemilangan Islam dan menyedarkan kita semua bahawa Islam merupakan agama yang unggul, bukan agama bagi kebanyakkan sampah masyarakat dan bangsa pemalas kat dalam dunia ni.

Biarpun cita-cita untuk berfoya-foya dengan awek2 comel disana masih belum tercapai, aku masih berazam dan yakin suatu hari nanti aku akan menjejakkan kaki disana dan mendalami dan merasai sendiri budaya hidup mereka. Manalah tau isteri kedua aku nanti gadis Jepun yg comel.. (^_~)


Suatu hari di Fakulti Sains sebuah Universiti Tempatan, sedang berlangsung ujian berkaitan serangga.Ujian kali ini sungguh susah.Mahasiswa mesti mampu menentukan jenis dan nama serangga dari potongan-potongan kaki yang diberikan oleh Pensyarah.Dua jam sudah berlalu. Tidak ada seorang pun pun yang boleh menjawab soalan ujian.

Seorang mahasiswa yang amat kecewa memutuskan untuk keluar dari dewan Ujian, dia menghempas daun pintu dengan kuat.Dummmm!!!! Melihat keadaan itu, pensyarah didalam dewan marah dengan berkata.Hey! suka hati mak bapak hang je hempas pintu tu ye? Siapa nama kau!!! Mahasiswa yang sudah terlanjur berada di luar segera menjulurkan kakinya ke pintu sambil berkata: Nie kaki saya, Cuba encik teka!! Siapa nama saya?!

Selamat Menduduki Final Exam~

P/S: Untuk pengetahuan korang, aku ade 1 lagi blog.. Blog tu aku wat atas dasar keterpaksaan dan kurang rela dengan arahan ketua blok aku. Blog tu berkisarkan tentang kehidupan kami (aku dan budak blok aku) dalam mengharungi suka-duka kehidupan di Universiti Teknologi Malaysia, di Blok L37, Kolej Kediaman Tu Hussein Onn khususnya... So, sila jenguk blog ni ye..


*Promosi ini tidak ditaja oleh mana-mana media tempatan...

Raya tahun ni lebih istimewa buat keluarga Mak Lang aku yang menerima kehadiran 'orang baru' sekaligus menaikkan pangkatnya daripada seorang ibu selama 27 tahun menjadi seorang nenek dan nenek aku di'up' lagi menjadi moyang. Bile dah dapat cucu pertama ni, seluruh ahli keluarga diorg pun jadi excited. Sumer menunjukkan kasih syg yg teramat sgt kat baby tu, tp baby tu wat muke cool je.. Bile tgk baby ni, aku mula rase kesian. Bukan kesian kat yang ni, tp kat sesetengah baby yg baru sehari dilahirkan dah menjadi santapan biawak angkara ibu bapa tak bertanggungjawab yg hanya tau menikmati 'plug and play' semata-mata tanpa mengambil kira faktor-faktor pencegahan..

Anak merupakan anugerah Allah yg sgt kompleks. Menjaga dan mendidik anak bukan la seperti kita bermaen ngan anak patung dizaman kanak2 dulu. Lama dulu aku ade terfikir, agaknya apakah cara yg paling sesuai untuk mendidik anak aku nanti? Bagi aku, tanggungjawab yg terpaksa dipikul oleh ibu bapa dalam menjaga dan mendidik anak merupakan satu task yg sgt susah. Salah cara didikan boleh menghasilkan anak yg boleh dikira sebagai 'hasil kajian' yang gagal.

Aku mulakan reseach dengan memerhatikan cara parents aku mendidik kami adik beradik. Parents aku kedua-duanya merupakan seorang yg mesra, tegas, penyayang, dan adil dalam membahagikan kasih syg kepada anak-anak. Namun begitu, mereka membawa role yg berbeza. Ayah aku sinonim dengan sikap beliau yg tegas dan garang. Kami dididik dari kecil untuk menghormati ayah dan to fear his anger. Mind set kami adik beradik, nak buat pe2 pun, jgn wat ayah marah. Kata-kata ayah juga adalah absolute. Bila ayah kate tak, maka jwpn nyer adalah tak. Ibu aku plak seorang yg tegas dan lembut. Masa kecik2 dulu, ibu lah merupakan org yg plg berani aku nak lawan sebab ibu tak segarang ayah. Berbeza dengan ayah, aku menghormati ibu kerana sikap lembutnya. Jadi, setiap perkara yg aku lakukan, aku tak nak wat ibu sedih.. (Tapi kdg2 de gak la.. Huhu).. Ibu gak seorang yg sporting dan pendengar masalah yg baik. Segala masalah kami lebih selesa dikongsikan dgn ibu. Kerana itu gak, ibu merupakan org yg plg rapat dgn kami berbanding ayah.

Kesimpulan dari observation aku, perkara yg plg penting dalam proses mendidik anak2 adalah menanam rasa hormat kepada ibu bapa yg tinggi dlm diri anak2. Kenapa rasa hormat? Dengan adanya rasa hormat yg tinggi ni, anak2 akan sentiasa mendahulukan nasihat dan arahan ibu bapa dalam setiap perkara yg ingin mereka lakukan. Rasa hormat ini perlu ada sejak mereka kecil lagi. Dgn ini, proses mendidik anak2 akan menjadi lebih mudah kerana anak2 lebih mendengar kata. Namun begitu, untuk dihormati, ibu bapa harus menjadi role model yang baik dr kaca mata anak2 mereka terlebih dahulu. Tanpa contoh yg baik dr ibu bapa, bagaimana anak2 nak menghormati mereka. Jadi, bila nak menyalahkan anak, ibu bapa patut muhasabah diri mereka sendiri terlebih dulu..

Pas sahur tadi, aku yg dah besa tak sambung tido memulakan pagiku yg indah ni dgn melayari internet. Aku sebenarnya tak tau kemana nak melayari bahtera aku kat lautan internet ni, dan semestinya aku tak akan pegi kat website yg bukan-bukan. Aku kan baek.. Huhu.. Pastu aku teringat la pasal keta F1 (ataupun A1.. Aku pon tak pasti) 1 Malaysia yang aku bace kat cursingmalay. Serius shit lawa giler.. Bile tengok je aku rase seakan-akan api semangat patriotik didalam diriku ini membuak-buak dan aku dpt rasakan bahawa pelumba negara kita yg menggunakan keta ni nnt akan menjadi juara kerana mereka akan turut merasakan pe yg aku rasakan ni.. Malaysia Boleh!!!


Disebabkan munculnya keta F1 1 Malaysia ni, aku mula meminati bidang motosport ni. Biarlah seberapa byk pun duit cukai Ayah dan Ibu aku yg kerajaan abiskan, aku tak kesah. Minat nyer pasal.. Atas dasar minat ini juga, aku mula mencari-cari info tentang keta idaman 1 Malaysia ni dengan harapan keta ni bakal memberi asap sebagai santapan kepada pelumba-pelumba Ferrari, McLaren dan sebagainya di Litar Sepang nanti. Lompat punya lompat, aku terjumpa pulak keta sport ala-ala Mazda Rx8 buatan Proton (dan Lotus) ni..


Selepas pembacaan teliti dilakukan, barulah aku tau yg keta ni dah ditayangkan (ditayangkan semata-mata dan untuk selamanya..) dalam plastic box sejak tahun 2007 lagi. Giler la tak up to date aku ni.. Patut la Ayah aku selalu bising, pengetahuan am aku kurang katanya. Kini aku dapat menerimanya dgn rela.. Maafkan kekurangan anakmu ni, Ayah.. Kini aku berazam, pas keja nnt aku nak beli keta Proton PM5 ni untuk Ayah dan Ibu ku yang tercinta. Aku tau aku mampu sebab keta Malaysia mesti la dijual dengan harga yg 'rendah' dan kualiti terbaek untuk rakyat Malaysia berbanding dengan di luar negara sejajar dengan slogan "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan".. Terima kasih kerajaan Malaysia!!!

Hari ni dalam sejarah, aku yang kebosanan tak tau nak wat pe kat kampung aku ni mencapai sebuah buku yg agak usang. Majalah Remaja keluaran Oktober 2005 tersebut aku baca satu persatu sampai mata naik lebam, tangan mula terasa kebas dan tengkuk mula lenguh. Then, aku jumpa artikel ni yang bila aku baca, aku rase cam betol pulak. Aku kongsikan ngan korang. Mane la tau korang pon rase betol gak mcm yg ak rasekan..

Ciri-ciri yang ada pada orang yang lahir pada bulan Disember...

* Sangat setia dan pemurah.
* Bersifat patriotik.
* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
* Bercita-cita tinggi.
* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
* Seronok bila didampingi.
* Suka bercampur dengan orang.
* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
* Tidak pandai berpura-pura.
* Cepat marah.
* Perangai yang mudah berubah-ubah.
* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
* Benci pada kongkongan.
* Suka berlawak.
* Pandai buat lawak dan berfikiran logik.


Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua pengunjung blog aku ni.. Mohon maaf zahir dan batin atas segala kesilapan, secara sengaja mahupun tidak. Aku cuma insan yang tidak lepas melakukan kesalahan. Untuk pengetahuan sumer, hari ni, pada jam 8 malam, aku akan bergerak pulang ke kampung halaman.. Huhu.. Buat yang belum balik, jangan bersedih ye.. Semoga selamat sampai ke destinasi..

Ni kad raya eksklusif buat semua.. Amik la.. Jgn segan2..

P/S: Post kali ni dalam mode baik.. Takde carut2 akan dikeluarkan.. Terima kasih.. (^^,)

Semalam aku gi berbuka puase kat Jusco Taman U ngan seorang gadis. Memang dah janji nak buke puase sama hujung minggu ni. Sepanjang bulan puasa ni pun, ni baru kali ke-2 aku kuar berbuke ngan dia. Busy giler.. Sori ye Efa.. Dah minggu-minggu last nak cuti raya ni la berlambak test ngan assignment kena hantar. Industrial visit lagi la, meeting ntah pape la.. Sampai tak sempat aku nak jogging tiap2 petang untuk menguruskan badan (Tipu)..

Berbalik pada citer asal. Bincang nyer bincang, akhirnya kitorang setuju nak makan kat KFC (balik-balik KFC je).. Perjalanan menggunakan teksi memakan masa 5 minit dari UTM. Kitorang menjejakkan kaki kat pintu buka-auto Jusco kira-kira pukul 5.30 petang. Jalan-jalan jap, aku mula beratur jam 6.10 petang. Time tu orang dah beratur sampai pintu masuk, kira-kira 4 meter dari kaunter. Kaunter pulak hanya 2 dari 3 yang dibuka. Biasalah tu kat Malaysia kekurangan pekerja. Sebab tu kita kena import lebih lagi pekerja asing.

Aku pun beratur sorang2 dgn penuh kesabaran. Si dia? Cuma duduk kat meja sambil anta masej mengutuk aku secara ringan-ringan. Nasib baek dia belanja penuh, kalo tak dah lame aku pok paler dia.. Huhu.. Sedang aku asyik menikmati nikmat berbaris dengan lama, aku terdengar suare-suare halus dan manja dari belakang aku.

"Kite beratur same-same ye awak.. Bulan puase ni kene la adil.." (Gadis)

"Tak pe.. Kite gilir-gilir k.. I beratur jap, pastu U pulak ganti.." (Balak)

"Ala.. I tak kesah la.. Betullll.." (Gadis)

"Saya kan laki yang gagah. Awak jgn risau ye kekasihku.." (Aku tolong jawabkan dlm hati)

Suare pasangan tu berkata-kata manja menyebabkan aku hampir ingin membatalkan puasa aku dengan sengaja mengeluarkan muntah. Dah la kejap I-u, pastu saya-awak plak.. Aku toleh jap ke belakang. Nak tengok gak wajah pasangan romantis abad 21 tu. Lerr.. Aku kenal ompuan tu rupanya.. Maafkan aku kerna mengutukmu dan balakmu kejap tadi ye..

Aku ade terfikir, agak nyer ade org pikir camtu tak bile aku cakap ngan si dia?? Adoi.. Pasni aku kene cakap ngan suare macho la.. Aku tak ingin mencontohi pasangan tadi. Aku lebih rela dilihat sebagai lelaki seumpama hero jepun yang bajet cool dr yang mat romantik tangkap leleh.

Ermmm.. Tapi kalo tak de orang dengar, tak kesah la kot.. Hahaha..

"Kosmo, Jumaat, 11 September 2009, 'Pensyarah kedekut markah' buat laporan polis setelah 8 bulan menahan sabar setelah dihalau keluar dari USIM oleh Timbalan Naib Canselor dan dimaki-hamun oleh pelajarnya gara-gara enggan memanipulasi markah untuk meluluskan markah yang gagal.."

"Kosmo, 15 April 2009, seorang pensyarah yang hanya mahu dikenali sebagai 'Nor' terpaksa meletak jawapan gara-gara hanya 4 daripada 157 pelajar jurusan undang-undang lulus.."

2 berita kat atas ni menarik minat aku utk mencoret dan mencarut sikit dlm blog aku ni Bukan pe, hanya sekadar pendapat dan pandangan peribadi untuk dikongsi bersama.

Isu pensyarah kedekut markah ni bagi aku common la kat universiti ni. Aku pun ade gak pensyarah yang kedekut markah. Bukan sorang, berorang-orang lagi.. Biasa la tu. Tugas pensyarah adalah untuk mengajar, dan tugas pelajar adalah untuk belajar sampai dpt pe yg diajar walau pe pun caranya. Takkan dah masuk universiti pon nak bersuap cam budak skolah hingusan. Jadi, sebab pe ko dapat markah rendah? Sebab tu je tahap ko dalam exam.. Senang cerita. Wat pe nak marah pensyarah atas kebodohan dan kebengapan sendiri? Ye tak? Asyik2 nak senang. Nak lulus senang, nak kaya senang, nak hidup senang.. Sebab tu la graduan sampah je berlonggok skang. Kata seorang penjajah, "Bangsa paling pemalas di dunia ni adalah bangsa ******".. Penah dengar tak? Percaya tak? Aku percaya sepenuh hati. Dah betol nak deny pe lagi..

Aku tgk hampir sumer universiti skang ni hanya mementingkan jumlah graduan yg dikeluar disamping memastikan hasil2 tersebut mendapat kerja, tak kira la keja hanya jd guard sekali pun. Universiti merupakan sebuah akedemia (bukan akedemi fantasia bodo tu), ataupun gedung ilmu. Jadi sepatutnya, graduan2 yang terhasil dari sesebuah universiti merupakan seorang yg intelek, pencinta ilmu dan mempunyai sahsiah yang lebih baik berbanding orang yang gagal menempatkan diri ke universiti. Bukan seorang pemecah amanah dan pemakan rasuah yang tersohor. Bila kuantiti diutamakan lebih dari kualiti, maka hasilnya camni la, berlonggok-longgok graduan yang langsung tak de beza dengan cleaner yg cuma belaja sampai darjah 6 je. Dimana maruah universiti?? Sesuai la tu, universiti low class hasilkan graduan low life..

Namun begitu, kalau dah 4/157 je yang lulus, mesti de something wrong somewhere. Secara logik nyer la, takkan la 4 je mampu lulus. Bodoh sgt ke pelajar2 tu? Ataupun lecturer tu terlalu jumud sampai jawapan yang ade perbezaan perkataan 'oleh', 'dan', 'atau' dari buku teks tapi tak mengubah makna atau fakta pon nak dikosongkan? Kalau la de lecturer camtu, aku pon rase nak sepak gak perut dia. Biol tol.. Lagi baik jadi penyalin buku teks dari penyemak exam paper..

P/S: Adoi, mcm kutuk universiti sendiri je.. Kalo aku gi blaja kat Jepun dulu kan bagus.. Owh ye, jgn tenung gambar hiasan tu lame2.. Batal puase aku tak bertanggungjawab..

JANIN PENUH (gaya tidur merengkok)
Anda seorang yang sangat sensitive dan pemalu. Anda ingin yakin betul sebelum menghabiskan tenaga kepada seseorang atau projek tertentu. Pasangan sesuai anda ialah pemuda yang boleh memberi ketenangan perasaan kepada anda. Kalau pemuda ini anda temui, anda sangat bahagia.


TERLUNGKUP (Biasanya dengan tangan menekuk di bawah kepala)
Anda orang yang sangat teratur, bertenaga, rajin bangun pagi bagi menghadapi kehidupan. Bagi anda segala sesuatu harus dirancang dengan teliti. Anda membenci sesuatu yang mengejutkan. Kekasih yang suka bersikap jinak-jinak merpati membuat anda sering geram. Jadi, carilah pasangan yang mahu bekerjasama dengan cara yang anda kehendaki.


PARUH JANIN (Anda tidur dengan lengan dekat ke tubuh dan kaki agak menekuk)
Hidup anda terasa nyaman dan siap mencari peluang baru. Itu kerana anda yakin mampu menerima ramai orang. Anda seorang yang boleh berkompromi. Bagi kebanyakan orang, anda sangat menarik kerana mempunyai sikap sensitive terhadap perasaan orang lain. Anda lebih suka mengambil sikap terbuka berbanding menyimpan di dalam hati.


ROYAL (Tidur terlentang)
Anda penuh percaya diri, yakin dan berasa selesa kerana menjadi perhatian. Biasanya gaya ini dimiliki oleh anak tertua atau terkecil dalam keluarga dan selalu memilih pekerjaan bersikap kreatif. Dalam urusan cinta, anda perlu berasa bebas, kalau tidak, anda susah hati.


FLAMINGO (Posisi miring dan agak terlungkup dengan satu lutut menekuk sedang yang lain lurus)
Anda mudah bersahabat, tetapi juga bersikap bergantung kepada orang lain. Bagi anda hidup itu mengasyikkan kerana pengalaman. Dalam berkomunikasi, anda kurang mahir. Anda cenderung memendam masalah sehingga masalah menimbun.


PENUNGGANG (Sebarang posisi dgn satu tangan menyentuh bahu yg lain atau kaki menekuk hingga lutut saling bersentuhan)
Anda ingin bereksperimen dalam hidup. Namun anda sukar menyampaikan keinginan hati. Bahkan kadang sampai tak tersentuh. Kejayaan mudah menghampiri anda.


P/S: Aku tak penah tido dlm posisi tetap.. Adakah aku mempunyai personaliti yg berubah-ubah??!!! (o.0)

"Pe plak bezanya antara Islam ngan islam ni? I ngan i?" Persoalan tersebut yang muncul bila aku ditanyakan tentang perbezaan 2 perkataan ni, Islam dan islam. Sambil menunjukkan riak wajah seorang professor sedang memikirkan permasalahan yang rumit, aku berfikir lagi. Otak aku bekerja bagaikan enjin kereta viva yang sedang bergerak dlm kelajuan 250km/h. Dan jawapannya ialah...

Islam merupakan kata nama. Kata nama menujukkan nama, dan hanyalah nama semata-mata. Berbeza pula dengan islam. islam merupakan kata kerja. Ia menunjukkan perbuatan dan amalan. Jelas disini, Islam dan juga islam adalah 2 perkataan yang sama tetapi sangat berlainan maksudnya. Islam dalam erti kata sebenar bermaksud ad-din, atau menyeluruh. Ia merangkumi setiap aspek kehidupan, bukan hanya ritual semata-mata seperti agama lain. Jadi, yang mana satukah anda? Islam? ataupun islam?

P/S: Aku tak de masa nak carikan maksud Kata Nama dan Kata Kerja tu dengan lebih lanjut. Sebarang kesilapan harap ditegur.. Then, sepanjang pencarian gambar kat google untuk post aku ni, aku jumpa byk sgt gambar dan kartun yg menghina Islam. Ermm.. Insyaallah aku akan cuba ulas utk post akan dtg..

Sempena cuti kemerdekaan Malaysia ke-52, aku bersama seorang gadis istimewa telah mengambil keputusan untuk pulang bercuti ke umah Mak Teh aku di Parit Raja, Batu Pahat. Aku ni jarang balik bercuti sejak dua menjak ni tapi disebabkan ade sikit task yang perlu disetelkan, aku balik la ke sana. Lagipun member aku ramai balik umah minggu tu, bosan la nak dok UTM ni tak de member..

Jam 4.35, bas yang aku tunggu pon sampai. Aku naik la dengan hati gembira berlatar belakangkan lagu Balik Kampung karya Allahyarham Sudirman Arshad. Namun mood gembira aku td diganggu sedikit oleh seko amoi yang merampas sit aku. Lepas confirmkan tu sit aku, aku dengan penuh kemesraan berkata "Ni sit sy, u nak duduk sini boleh tapi mana sit u?". Dengan muka beruk betina bunting nak kene pijak kat perut, amoi tu pandang aku. Beliau patut bersyukur pada Tuhannya kerana aku ni memang seorang yang sukakan kedamaian. Jadi aku bertanya la lagi dengan senyuman dibibir, "Mana sit u? Kite tuka.." Dengan muka yang sama ditambah lagi dengan mukanya yang tak cantik pun (tapi body agak lawa la), dia pun mencabut earphone yang disumbatkan kedalam telinga badak bengapnya tersebut dan membuatkan aku bertanya lagi, "Mane sit u?". Akhirnya dia menunjukkan 2 sit kat area depan bas tanpa perasaan bersalah dan perkataan sorry pun. Mungkin bas tu keturunan atuk dia yang punya, aku cuba berfikiran positif. Aku pun gi je la duduk, dah malas la nak peduli pasal beruk betina tu lagi..

Bas ekspres tersebut bergerak dengan agak bising, mungkin disebabkan absorber depan rosak sikit kot. Sampai kat Tol Skudai, ade lagi 1 scene ala-ala slumdog millionaire yang menarik perhatian aku. Kelihatan seorang budak India yang tak la budak sangat membuang air kecil ditepi jalan. Aku tak marah kat budak tu, mungkin dia dah tak tahan. Tapi aku hairan ngan bapak dia yang tak pandai mengajar anaknya pendidikan moral tu. Petronas kat sebelah tol je, apsal kat situ gak ko nak suruh anak ko kencing? Mungkin aku kurang pengetahuan budaya diorang, so aku assume je la tu tradisi keluarga mereka. Orang kate bapak borek, anak rintik. Anak camtu, bapak camtu. Bapak camtu, datuk camtu and so on..

Sekitar jam 6.15, aku sampai ke destinasi. Aku tunjukkan kat apek driver tu tempat aku nak berhenti. Sebelum turun bas, aku pun ucap terima kasih kat apek tu atas sikap mesra pengguna beliau kat aku. Masa aku nak lintas jalan tu, muncul seko melayu cibai ni bawak moto Ex5 (je...) secara berbahaya. Sian kat gadis disisi aku tu, takut nak melintas. Salah aku gak, malas nak gune jejantas yang agak jauh tu.. Huhu.. Minta maaf la pada pengguna jalan raya kat situ masa tu. Aku tengok keta tak banyak, ditambah lagi aku ni tak melintas cam ayam, aku decide la nak lintas gitu je. Namun begitu, lepas moto tu melepasi aku je, dengan muke melayu kampung dia meludah ke tepi jalan. Nasib baik air liur 'suci' tu tak kena orang yang lalu-lalang tepi jalan. Mungkin dia merasakan jalan tu kampung dia yang punya dan ingin menanda kawasan tersebut macam yang anjing2 buat. Aku cuba berfikiran positif..

Akhirnya aku sampai ke rumah Mak Teh aku dengan selamat. Yang lepas tu biar la lepas. Forgive and forget is the best way to enjoy your life. Namun begitu, sepanjang perjalanan tadi aku boleh nampak persamaan yang membentuk perpaduan kaum rakyat Malaysia. Syukur.. 1 Malaysia!!!



Bila tengok gambar2 ni, aku jadi marah dan emo. Jadi aku yang mungkin jahil ni nak komen sikit pasal perangai gampang sesetengah melayu2 Islam bodoh ni.. Aku sangat tak suka politik, tapi aku bengang bile natang2 ni gunakan nama Islam untuk wat keje jadah ni. Bodoh nyer lancau2 melayu (aku rasa tak de bangsa len terlibat), ilmu cetek nak tunjuk pandai. Ini ke Islam? Islam ade ajar ke menghina agama lain? Kesian kat mak2 yang melaburkan saham akhirat dia kat gampang cam korang ni.. Kita benci dengan perangai Israel, tapi kita sendiri berperangai cam Israel.. Orang kafir pun masih ade yang membela nasib penduduk Palestin sampai ke titisan darah terakhir diorg..

Perpaduan Malaysia? Macam mana nak berpadu kalau camni perangai kita. Jangan bangkitkan isu sensitif perkauman. Boleh faham tak bodoh? Dalam Al-Quran ade sebut ke kuil tak boleh dibina kat penempatan orang Islam? Jumud betol pemikiran spesis akal beruk ni.. Buat sumer ni untuk mempertahankan Islam? Matlamat tak menghalalkan cara walau pe pun. Kita marah bila orang bukan Islam hina Allah, hina Rasulallah, tapi apsal kita ikut jugak perangai diorg? Tolong la.. Cukup2 la wat orang salah faham ngan ajaran Islam.. Kalo nak tunjuk, tunjukkan la atas nama melayu semata-mata. Biar mereka sumer faham yang korang ni melayu gampang, bukan Islam gampang.. Aku nak minta maaf sangat kat sumer orang bukan Islam terutamanya yang Hindu. Mereka sumer ni bukan Islam, mereka Melayu je.. Melayu yang gampang..

Moga Allah kabulkan doa orang2 'mukmin' ni.. Take Beer!!!

Kredit kat minaq_jinggo atas gambar2 diatas..

2 minggu yang penuh dengan test dah lepas.. Result x tau lg. Harap2 berbaloi la ngan ke'struggle'lan last minute aku.. Bile dah tak de masa nak mengarang kat blog ni, aku luang (bukan buang) masa kat facebook plak. Member aku tak de la ramai sgt lagi, baru 80 lebih je kot.. Tapi satu benda yang mengagumkan aku.. Serius shit.. Aku baru je post sejam, post2 baru dah mengambil alih tempat post aku td.. Rajin betol rakyat malaysia ni maen facebook ye..

Atas dasar suka sama suka, aku pun baca la setiap isi post2 baru tu.. Macam2 luahan hati de.. Dah macam public diary dah aku tgk.. Ade yg post dia nak gi makan tp perlukan teman, de yg post dia nak mandi.. Dah bucuk katanya.. Mungkinkah dia berniat untuk mengajak aku dan rakan2 facebooknya ikut mandi sekali?? (o.0)

Tanpa sedar, neuron-neuron otak aku mula memberikan respon.. "Berapa agaknya percentage bdk2 IPT dlm friend list aku ek??" Tangan aku lantas mengambil calculator diatas meja dan bla bla bla.. Akhirnya selepas menekan butang '=', nilai yg terpampang ialah 97.7%.. Boleh tahan gak ramai.. Timbul persoalan dalam benakku, "Apsal tak banyak post2 yang menunjukkan mentaliti atau tahap intelek budak IPT??" Yang aku nampak hanyalah post2 level budak sekolah cam adik aku. Kalo nak berkongsi pun, kongsi la benda yang bermanfaat sikit. Kalo dah tak de idea nak post pe, tak yah la bagi post2 'bodoh'.. Kalo dah nak gi mandi, nak tido pun post, tak ke post bodoh tu.. Post untuk orang2 kesepian dan kurang kasih-sayang..

Untuk pengetahuan pembaca sekalian, dekat website tempat aku download lagu2 anime (animation jepun) pun ade forum yang membincangkan topik2 ilmiah ni. Dari situ la aku dapat tahu yang kita sebenarnya boleh melihat masa lampau.. Tak terlintas pun kat fikiran aku yang website camtu, yang besanya dilayari oleh hantu-hantu anime a.k.a otaku pun boleh ada forum camtu. Sekaligus membuatkan aku kagum giler dengan budaya ilmu diorang..

Aku pon post la persoalan aku ni dgn mengharapkan perhatian mereka. Mungkin mereka boleh memberikan pendapat atau idea yang bernas bagi menjawab persoalan aku ni. Biasalah, aku bukan pandai sangat pun..

Penantian aku akhirnya berjawab dgn comment2 yg secara jelasnya mengutuk post aku td. Haha.. Aku dah agak dah.. Biar la diorang dengan kehidupan diorang sendiri, asalkan diorang bahagia.. Hak individu la katakan.. Yang penting, aku tetap meluat dan loya dengan post2 dan gambar2 jantan maskulin metroseksual kat sana. Haha..

Percayakah anda bahawa setiap nikmat yg kita dapat dtgnya dari Allah? Atau mungkinkah anda percaya nikmat itu dtgnya "semulajadi" atau atas usaha keras tanpa penat diri kita semata-mata. Aku pernah berfikir begitu satu ketika dulu. Aku merasakan yg kita cuma akan dpt merasai nikmat atas usaha kita, tidak terlibat aturan tuhan dlm hidup kita. Mengapa? Sebab aku cuma melihat dgn mata kasar aku bahawa org yg berusaha berjaya dlm hidupnya. Aku menjadikan "we will sucsess with hardwork" sbgi mind set aku, sm seperti pemikiran Adolf Hitler dan Darwin.

Namun yg sebenarnya, bukan semua yg kita usahakan akan kita dapat sepenuhnya. setiap hasil penat jerih kita adalah rezeki, dan rezeki itu adalah pemberian. Lihatlah dgn teliti, ada org yg masih tak berjaya walaupun sudah berusaha separuh mati dan ada juga org yg jatuh biarpun sudah dianggap berjaya dlm hidupnya sebelum itu. Ok, anda katakan itu adalah silap mereka sendiri. Lihatlah tubuh kita, sempurna? tidak cacat? masih bernyawa? Adakah kita berusaha untuk mendapat nikmat tersebut? Bukankah ini jelas menunjukkan bahawa nikmat yg kita dapat semuanya pemberian Allah. Dan kita harus sedar, setiap nikmat yg diberikan boleh diambil bila2 masa je. Dan apabila ianya diambil sekelip mata, kita dpt saksikan ramai manusia mengambil jln mudah untuk "menamatkan" penderitaan, bunuh diri. Jelas, org yg benar2 beriman sentiasa positif dan bukan org2 yg sebodoh mereka. Jika anda seorg yg positif, bersyukurlah kerana itu merupakan nikmat yg bkn semua org perolehi.

Setiap saat hidup kita ni adalah nikmat Allah berikan. Mungkin kerana terlalu mudah untuk kita dpt dan kita percaya bahawa nikmat ini tak akan hilang menyebabkan kita lalai dan alpa. Aku mula tersedar bahawa setiap nikmat ni boleh diambil sekelip mata bila motosikal RXZ aku hilang 5 bulan lepas. Aku rasa kecewa sgt masa tu. Motor tu br je pakai 2 bulan. Mungkin murah bg sesetengah golongan, namun sgt bernilai bg aku yg msh belajar dan tak de pendapatan tetap lg. Motor tu juga adalah usaha keras aku yg dah penat untuk berjalan ke fakulti yg agak jauh dan terletak di atas bukit dlm UTM. Namun, rasa kecewa tu terus hilang apabila aku terjumpa seorg pelajar yg hanya menggunakan kerusi roda utk pergi ke kelas tanpa ada sedikit pun rasa kesal, kecewa dan sedih terpancar dr mukanya. Untungnya aku kerana Allah masih belum menarik nikmat kaki yg diberikan. Aku juga hampir lupa yg kaki aku ni nikmat Allah kerana aku terlalu lama diberikan nikmat tersebut dan aku yakin bahawa nikmat tersebut tak kan hilang dari ku. Alhamdulillah, terima kasih Allah atas nikmatMu...

Jom aku kongsikan ayat yg diambil dr kitab suci al-Quran yg sgt besar maknanya buat diri aku..

"Maka, nikmat Allah yang manakah yang kamu dustakan"
55 ar-Rahman : 73

P/s: Berfikirlah dgn akal dan hati.. Ketahui dan fahamilah setiap nikmat pemberian Allah swt..

Al-kisah bermula bila aku baru nak berjinak-jinak ngan facebook.. Aku sebena nyer dah malas nak men natang2 spesis ni, tp atas dorongan adik dan rakan2, aku pun terpengaruh jugak akhirnya.. Aku pun tgk la group budak2 kelas aku time kat matrik johor dulu, then aku terjumpa gambar ni.. Nostalgia giler la.. Kui3

Gambar ni diambil time jamuan perpisahan.. Sehari sebelum tu, kitorang kuar outing ramai2 kat pekan koboi tangkak.. Bile nmpk topeng ni, sorang rakanku bernama nizam (makhluk berdiri paling kanan) mula memberikan idea 'jadah' ni dan sumer bersetuju.. Huhu.. Layan je.. Bile tgk gambar ni mesti aku senyum je.. Skali skala gila2 ni best pe.. Budak skema mne de life.. Hak3

Last week, my Biochemistry lecturer gave me an assignment to be presented this Tuesday in front of the class. I volunteered myself to be the 5 first presenter not because I'm good or thought that I'm good. Actually it is just for fun. Hehe.. Do you think it's freak? Maybe.. Haha.. I choose "current issues on microbial usage in green energy" as the topic of my presentation. I decided to put up on my blog the summarize done from my readings just to share the knowledge. Be happy to read through.. (^_^)v

PROTEORHODOPSIN

What is Proteorhodopsin?

Proteorhodopsin is a photoactive retinylidene protein in marine bacterioplanktons. It is a light-absorbing pigment in oceanic bacteria in simple words. Just like the homologous pigment bacteriorhodopsin found in some Achaea, it consists of a transmembrane protein bound to a retinal molecule and functions as a light-driven proton pump.

When did it been discovered?

Proteorhodopsin was first discovered in 2000. It was found in the genomes of several species of uncultivated marine γ-proteobacteria present in the Eastern Pacific Ocean, Central North Pacific Ocean and Southern Ocean, Antarctica. Subsequently, genes of proteorhodopsin variants have been identified in samples from the Mediterranean and Red Seas and the Sargasso Sea and the Sea of Japan. These variants are not spread randomly, but have different distributions of absorption maxima along depth gradients and across locations.

How does it works?

When exposed to light, the photopigment moved ions across the bacteria’s cell membrane, showing that it could generate energy by absorbing light. This process is much simpler than the process of photosynthesis used by plants and algae.

The mechanism:

Model of the energy generating mechanism in marine bacteria. When sunlight strikes a rhodopsin molecule (1), it changes its configuration such that a proton is expelled from the cell (2). The chemical potential causes the proton to flow back into the cell (3), thus generating energy (4) in the form of adenosine triphosphate (5).

Who did the research?

This discovery was made by researchers at University of Kalmar in Sweden, led by Jarone Pinhassi in collaboration with researchers in Gothenburg, Sweden, and Spain. Further studies also have been made by researchers at the U.S. Department of Energy’s Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) and the University of California at Berkeley, scientists funded by the National Science Foundation (NSF) and affiliated with the Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI).

MBARI contributors to proteorhodopsin project:

Oded Béjà, Lynne Christianson, Ed DeLong, Chris Preston, Marcelino Suzuki, Jose de la Torre

Berkeley researchers:

Derek Greenfield (left), Jessica Walter, Jan Liphardt and Carlos Bustamante used genetic engineering techniques to determine the function in bacteria of the light-sensitive protein proteorhodopsin.

Fuh.. Seminggu ni memang minggu yang sibuk.. Sampai nak buke blog ni pon tak sempat. Macam-macam yang aku kena setelkan. Daftar subjek, kemas bilik, cek jadual kelas, beli barang2 keperluan la.. Lesen P aku ni pun dah mati. Ntah bile nak tuka pun tak tau.. Bagi budak2 U yang baru masuk semester baru cam aku, aku ucapkan selamat kembali.. Kembali ke universiti tercinta, kembali melepak pada awal2 sem, kembali berserabut pada pertengahan sem, dan kembali struggle giler pada akhir2 sem.. Azam anda pe? Azam aku seperti biasa, result kena memuaskan. Bukan memualkan mcm sem yg lepas.. Kui3.. Ok, chow... ^^,

JOHOR BAHRU: Sedih dan menyayat hati! Itu nasib malang seorang bekas pelajar wanita berusia 26 tahun yang ditemui mati dipercayai akibat pendarahan serius selepas melahirkan anak dalam keadaan serba kekurangan di sebuah bilik asrama di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai dekat sini, petang kelmarin.

Lebih malang lagi, bekas pelajar tahun empat itu dipercayai menderita keseorangan ketika melahirkan anak dan hanya ditemui kira-kira jam 5 petang, selepas lebih dua hari Allahyarham menghembuskan nafas terakhir.

Kejadian disedari ketika minggu orientasi pelajar baru berlangsung apabila beberapa pelajar mengadu kepada ahli jawatankuasa (AJK) minggu orientasi ada sebuah bilik asrama berbau busuk.

Berikutan itu seorang daripada AJK minggu orientasi memeriksa bilik berkenaan yang berkunci dari dalam itu.

AJK terbabit membuat aduan kepada pengetua kolej kediaman sebelum pengawal keselamatan diarah menyiasat.

Sebaik pintu dibuka, pengawal keselamatan terbabit terkejut melihat sekujur tubuh tanpa seurat benang terbaring kaku dengan percikan darah di lantai.

Lebih mengejutkan, penemuan bayi lelaki yang sudah tidak bernyawa tidak jauh dari mayat wanita itu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Ruslan Hassan, berkata pihaknya menerima maklumat berhubung penemuan mayat wanita berkenaan sebelum bergegas ke tempat kejadian.

“Berdasarkan siasatan, mangsa berasal dari Kelantan dan belum berkahwin. Dia disahkan meninggal dunia sekurang-kurangnya dua hari sebelum ditemui.

“Kami percaya besar kemungkinan kematian mangsa berpunca daripada pendarahan serius selepas bersalin.

“Namun, kita tetap meneruskan siasatan bagi mengenal pasti punca sebenar kematian mangsa dan melihat sama ada wujud kemungkinan ada unsur jenayah,” katanya.

Ruslan berkata, pihaknya tidak menolak kemungkinan pasangan wanita terbabit pelajar di kampus sama.

“Buat masa ini kami dalam proses mengenal pasti pasangan wanita berkenaan bagi membantu siasatan, manakala mangsa sudah dihantar ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) untuk bedah siasat.

“Sesiapa yang mempunyai maklumat berhubung kejadian diminta menghubungi polis Johor di talian 07-2212999 atau tampil ke balai polis untuk membantu siasatan,” katanya.

Sementara itu, Penolong Pendaftar Perhubungan Media UTM, Sabri Ahmad, ketika dihubungi memberitahu mangsa sudah ditamatkan pengajiannya pada Januari lalu selepas gagal pada peperiksaan akhir Semester 1 sesi 2008/2009.

Menurutnya, bilik berkenaan disewa wanita terbabit sejak 11 Mei lalu kerana polisi UTM membenarkan orang luar menyewa bilik asrama ketika cuti semester.

Ditanya tindakan seterusnya berhubung kes itu, Sabri berkata, pihak kampus tidak dapat menangani kes berkenaan seperti kes biasa membabitkan pelajar memandangkan mangsa tidak lagi berstatus pelajar selepas ditamatkan pengajiannya.

“Bagaimanapun, kita akan berusaha membantu pihak berkenaan berhubung urusan berkaitan dengan kejadian ini,” katanya.

Berhubung dakwaan kemungkinan teman lelaki mangsa pelajar UTM, Sabri berkata, pihaknya tidak dapat mengesahkan perkara itu kerana buat masa ini belum ada maklumat mengenainya.

Komen aku:
Adoi.. Memalukan tol la.. Serius shit.. Rasa kesian ade gak, tp aku rasa sangat malu sebagai pelajar UTM Skudai.. Dengar cerita budak ni dari Kolej 9.. Seb baek bukan kolej aku. Buat yg terbabit dalam hal2 yg boleh berakhir dengan tragedi seumpama ni, ade 2 saranan aku utk korang ikuti.. Satu, insaflah sebelum terlambat.. Dua, pakai la kondom.. Blaja tinggi-tinggi, family planning pun tak tau ke? Haram jadah..

"Semasa kecil, emak beberapa kali mengingatkan saya tentang seorang kanak-kanak genius yang sudah mampu membaca surat khabar di usia tiga tahun. Mohd. Shukri Hadafi, nama diberi.

Kanak-kanak istimewa ini kemudiannya diambil berlakon oleh Jins Shamsuddin di dalam filemnya Menanti Hari Esok (1976/7) dan filem itu sentiasa menjadi titik yang mengingatkan saya kepada adanya seorang kanak-kanak pintar di usia yang hampir sama dengan saya, sebagai inspirasi untuk berjaya.

Tetapi Mohd. Shukri Hadafi hilang ditelan masa. Seolah-oleh tiada esok baginya (tajuk filem lain oleh Jins Shamsuddin pada 1979) dan tiba-tiba kita dikejutkan dengan berita pada akhir 90'an bahawa beliau bekerja sebagai penebar roti canai! Ada cerita yang memberitahu beliau menjual kelapa di Padang Terap, malah yang tidak enaknya ialah kisah beliau menjadi penagih dadah.

Anak angkat Prof. Diraja Ungku Aziz ini terbuang dari kelebihan yang pernah menjadikannya begitu terkenal di seluruh negara. Di mana silapnya?

ADI PUTRA

Ingatan kita kepada kanak-kanak pintar seperti Mohd. Shukri Hadafi kembali menghiasi muka depan akhbar Malaysia, apabila Adi Putra Abdul Ghani muncul dengan kelebihan luar biasanya di dalam Matematik.

Keupayaannya yang mengatasi tahap pelajar universiti di bidang itu, sejak awal-awal lagi telah mengheret Adi Putra ke pelbagai konflik. Dari sekolahnya di Sekolah Kebangsaan Matang Buluh, Bagan Serai, perjalanan penuh liku untuk mencari program yang sesuai dengan beliau berterusan ke International Islamic School di Gombak. UNISEL juga tidak pasti dengan perjalanan beliau, dan saya berdoa agar kelebihan yang ada pada adik Adi, tidak menjadi 'sumpah' ke atasnya sebagaimana Mohd. Shukri Hadafi 3 dekad yang lalu.

It figures: after completing year 12 subjects at 10, mathematician Yao-ban Chan has now become Melbourne University's youngest-ever PhD graduate. Photo: Craig Abraham

Bertuahnya Chan Yao-ban, seorang lagi anak kecil istimewa kelahiran Malaysia. Beliau yang kini menjadi pemegang PhD termuda dari Universiti Melbourne. Di usia 21 tahun, Chan Yao-ban telah menjadi salah seorang tenaga pengkaji penting di Universiti Melbourne, mengendalikan projek kajian metod statistik bagi mengenalpasti anomaliti protein di dalam otak untuk mendiagnos schizophrenia dan bipolar disorder.

Biar pun lahir di Malaysia, Chan Yao-ban telah dibesarkan di New Zealand. Beliau melalui proses home schooling oleh ibunya, seorang Mikrobiologist dan ayahnya, pengarah di sebuah syarikat industri makanan terkemuka, Heinz.

Chan Yao-ban telah bertemu dengan ‘perjuangan' yang bakal memanfaatkan kelebihannya.

Apakah seseorang itu perlu ‘melarikan diri' dari Malaysia, demi mencari program yang boleh menyokong kanak-kanak genius seperti Chan Yao-ban , Adi Putra dan Mohd. Shukri Hadafi? Mengapa kita masih tidak tentu arah dalam menentukan jalan yang betul untuk Adi Putra? Tidakkah kita belajar sesuatu daripada apa yang berlaku ke atas Mohd. Shukri Hadafi, juga tercabar oleh kejayaan Chan Yao-ban ?

SUFIAH YUSOF

Soalan ini menjadi lebih meruncing dengan kegemparan kita terhadap seorang lagi anak Malaysia yang genius, Sufiah Yusof.

Beribukan Halimahton dari Muar dan bapanya, Yusuf, berasal dari Pakistan, Sufiah Yusuf mencipta sejarahnya yang tersendiri apabila beliau diterima masuk ke pengajian di Universiti Oxford pada usia 13 tahun. Namun pada usia 15 tahun, Sufiah telah menghilangkan diri dari kampus hingga kemudiannya ditemui di Bournemouth, bekerja di sebuah hotel di sana.

Enggan pulang kepada keluarga, yang disifatkannya seperti hidup dalam neraka, Sufiah diletakkan di bawah jagaan sebuah pertubuhan sosial untuk kembali penyambung pengajian sarjananya di Oxford. Hidup Sufiah terus dilambung ombak, apabila perkahwinannya pada usia 19 tahun dengan Jonathan Marshall, runtuh hanya kira-kira setahun selepas diijabkabulkan.


Hari Perkahwinan Sufiah bersama Jonathan Marshall [foto: Daily Mail]

Beberapa bulan yang lalu, ingatan kita kepada Sufiah Yusuf dikejutkan dengan berita buruk apabila bapanya ditangkap atas dakwaan mencabuli dua kanak-kanak berusia 15 tahun yang mengikuti kelas tusyen accelerated learing kendaliannya.

Dan segala-galanya mencapai kemuncak, apabila wartawan akhbar News of the World (NOTW), berjaya mengesan Sufiah Yusuf, yang terhumban ke lembah hitam dengan nama samarannya Shilpa Lee, sebagai pelacur di Manchester dengan bayaran £130!

Sufiah Yusuf yang begitu sopan, tertib dan berada di dalam segala kurniaan ketika di awal usianya di St. Hilda's College yang berprestij itu, menempuh kehidupan yang tidak menentu hingga berakhir dengan sesuatu yang tidak terbayangkan fikiran kita mengenainya. Seorang lagi kanak-kanak genius (muslim? melayu?) menjadi ‘mangsa'.

Apakah semua ini?

JOHN NASH

Masih ingatkah kita kepada John Forbes Nash? Penerima anugerah Nobel bagi kehebatan Matematiknya di Universiti Princeton ini, menempuh dekad-dekad yang penuh liku akibat masalah schizophrenia yang mengongkong kehidupannya. Ia adalah suatu contoh yang amat besar tentang perlunya suatu pendekatan di luar kotak, untuk menampung kegeniusan seorang seperti John Forbes Nash ini. Anda boleh mendalami kisah mengenai Nash dengan menonton filem favourite saya, A Beautiful Mind.

Pencapaian IQ yang luar biasa sememangnya lazim terkait dengan ketidak sihatan mental. Hal ini diperkatakan oleh Daniel Martin di dalam artikelnya yang tersiar di Daily Mail bertarikh 11 Februari 2007.

Katanya,

More than half a million people in the UK are believed to suffer from a form of the condition, which causes disordered ideas, beliefs and experiences. The most common ages for it to develop are 15-25 in men and 25-35 in women.

Kerana itu, saya sering khuatir dengan anak-anak muda yang memiliki idea yang hebat, tetapi memiliki ketidak seimbangan sikap yang sesuai dengan kehebatan itu. Teringat saya kepada sebuah ceramah berkaitan masalah ini yang disampaikan di HUKM tidak lama dulu. Penceramah itu memberitahu bahawa statistik menunjukkan, di mana-mana sahaja bilik atau dewan tempat manusia berkumpul, maka 1/4 daripadanya mempunyai masalah berkaitan mental!

Saya masih ingat kepada seorang lagi kanak-kanak genius, Chiang Ti Ming, yang telah menempuh episod hidup yang luar biasa. Menjadi pelajar termuda di California Institute of Technology (CalTech) lebih dua dekad yang lalu, Chiang Ti Ming telah meninggal dunia pada awal Januari 2007 di Seremban, selepas khabarnya mengalami tekanan perasaan yang amat teruk hingga dimasukkan ke HKL pada tahun 2002.

PENGAJARAN

Semua ini harus menjadi pengajaran buat kita.

Pengajaran buat kerajaan untuk memikirkan tanggungjawabnya terhadap pendidikan. Atau mungkinkah segala ini membuktikan bahawa kerajaan sepatutnya tidak campur tangan dalam soal pendidikan sebagaimana yang terakam dalam sejarah tamadun Islam yang panjang itu?

Sejarah Islam merakam ramai tokoh yang genius di zaman kanak-kanaknya. Figura seperti al-Syafie, al-Ghazzali, al-Nawawi, malah tokoh lewat era Moden seperti Muhammad Abduh dan Badi' al-Zaman Said al-Nursi, telah mempamerkan ketokohan mereka semenjak di usia kecil.

Apakah rahsia mereka?

Saya fikir, persoalan ini memerlukan kepada kajian yang mendalam. Namun, sepintas lalu kita akan dapat melihat bahawa tokoh-tokoh ini mendapat pendidikan awal mereka dari sentuhan ibu bapa. Proses pendidikan juga tidak berlaku di sekolah-sekolah rasmi milik pemerintah, sebaliknya setiap mereka dibesarkan dengan model pendidikan yang tersendiri lagi khusus. Malah di era Moden, tokoh seperti al-Tahtawi dan Muhammad Abduh berdepan dengan krisis diri semasa bersekolah di sekolah kerajaan, sehinggalah mereka melarikan diri dan mencari model sendiri yang lebih responsif kepada keperluan mereka dan keperluan semasa.

BUAT PENDAKWAH

Pengajaran juga buat para pandakwah. Bahawa usaha memahami masalah manusia bukannya seperti kelakuan pembaris yang hanya tahu melukis lurus.

Rayau-rayau saya di laman sesawang, menemukan saya dengan komen-komen mudah ramai pihak yang secara simplistik menyalahkan Sufiah dengan alasan genius beliau hanya pada IQ tetapi lemah spiritual. Tentu sahaja saya tidak menolak peranan spiritual dan hubungkaitnya dengan depression. Tetapi menyarankan secara mudah bahawa agama sebagai penyelesaian, harus lebih diperincikan lagi.

Perlu diingat bahawa antara simptom masalah mental berkaitan depression lazim terkait pula dengan obsesi seseorang kepada agama!

Malah mungkin sisi ini diperlukan untuk kita menilai semula beberapa perlakuan ganjil genius Muslim di dalam sejarah untuk menjustifikasikan perihal yang berlaku ke atas mereka.

Apabila kegagalan hidup berlaku ke atas sesetengah manusia, apatah lagi insan genius seperti Mohd. Shukri Hadafi, Sufiah Yusof malah John Nash dan Chiang Ti Ming, jangan terlalu dangkal memberikan alasan ‘lemah didikan agama' atau ‘hidup tidak mengikut sunnah'.

Sesungguhnya agama mengajar manusia untuk lebih bertadabbur dan bertafakkur tentang peranannya sebagai khalifah, pentadbir alam, bahawa manusia itu sangat seni kehidupannya. Ketelitian dalam mencari jalan mengacu dan membentuk manusia, adalah syarat survival ummah. Keperluan melihat aspek psikologi manusia, harus diterima sebagai sebahagian daripada tuntutan agama itu sendiri.

Saya mengangkat tangan memohon doa untuk masa depan yang lebih baik untuk adik Adi Putra yang sedang menyusuri jalan yang penuh liku itu.

ABU SAIF @ http://saifulislam.com/?p=1662
56000 Kuala Lumpur

Dalam pencarian aku mencari jawapan mengapa ikan tidak elok dimakan bersama daging, aku telah gagal mencari pembuktian saintifik. Yang aku jumpa hanyalah dari petikan kitab yahudi, kitab Talmud Yerusalem dan juga yang aku post ni. Sejauh mana kebenaran artikel ni. Kalau tak silap aku, berdasarkan hadith. Kalau betul, aku pun tak tahu samada hadith sahih ataupun daif. Namun, aku hanya nak berkongsi. Sebarang kesilapan atau cadangan boleh dibincangkan.. (^^,)

DIET RASULALLAH

Kita tidak boleh makan makanan sebarangan kerana di dalam makanan terdapat berbagai perkara yang boleh menyebabkan penyakit jika kombinasinya tidak sesuai.
Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, Pengetahuan ini adalah sangat baik dipanjangkan kepada orang lain.

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, Anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)

CARA MAKAN

* Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.
* Tidur 1 jam setelah makan tengah hari.
* Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya? cubalah?.. Kesannya tidak dalam jangka pendek?. Kesannya akan nampak bila kita sudah tua nanti.
* Dalam Al-Quran (ada sesiapa boleh bagitahu aku ayat berapa, surah mana?) juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.
* Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat amalan antara lain:

1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.
2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).
3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.
4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.
5. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan).

Sabda nabi : "Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya"Kita tidak boleh makan makanan sebarangan kerana di dalam makanan terdapat berbagai perkara yang boleh menyebabkan penyakit jika kombinasinya tidak sesuai.
Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, Pengetahuan ini adalah sangat baik dipanjangkan kepada orang lain.

Semalam (27/6) aku gi tengok Transformers 2 - Revenge Of The Fallen kat pawagam satu family. Ibu aku pun ikut sekali. Waktu nak pergi tgk tu, hati aku teruja gila. Dan kesudahannya...


Citer ni mmg sangat best sampai membuatkan aku tak sempat untuk fikirkan benda lain bile menonton. Dari mula sampi akhir cerita penuh dengan aksi. 2 jam 30 minit dalam pawagam langsung tak terasa. Aku boleh katakan gak, yang ni lebih mantap dari movie yg pertama. Mula2 aku ingatkan The Fallen tu merujuk kepada Megatrone, rupanya tak.. Nak tau saper The Fallen tu? Tengok sendiri la.. Huhu.. Siyes, memang berbaloi habiskan RM10 untuk pergi ke pawagam menonton movie ni. Korang tak akan menyesal sikit pun.. Percayalah.. Aku boleh rate cter ni 5/5.. Terbaek punya!!! ^^,

Babak yang aku paling suka sekali dalam movie ni, time Optimus Prime berlawan ngan Megatrone, Starscream dan Blackout. 3 on 1 tu.. Mantap la Optimus.. Optimus is the best!!! Aku rasa kalau jadikan Optimus sebagai idola aku ok gak.. Kui3.. Aku tengok babak ni sampai tak berkelip mata sebab keterujaan melampau. Aku memberikan fokus 200% kat babak ni. Layan habis!! Adik aku siap rakam guna handset lagi. Dah la kamera VGA je. Huhu.. Heroin citer ni, Megan Fox memang hot giler. Melihat dia beraksi menyebabkan kerusi tempat duduk aku pun terasa panas.. (>_<)

Hadiah untuk awak diatas hanyalah ilustrasi pelukis semata-mata.. Hadiah btol nanti dapat k.. Sabar ye.. Wishing you Happy Birthday!!! Love you!!!

Dah umo 21 tahun tu, x yah wat perangai cam budak2 lagi.. Sedar2 la dah tua.. Huhu.. Sori post terlambat sehari k.. ^^,

Nota kaki:
Efa yg dimaksudkan diatas ialah Fatimatufaridah Bt Jusoh (`3`)


Micheal Jackson
hanya tinggal kenangan.. So long n gud nite!! So long n gud nite!!!


Istilah "rempit" bagi aku merujuk kepada individu yg mempunyai kriteria berikut:
1- Bawak moto laju (atau bajet laju)
2- Berperangai gampang di jalanraya
3- Tiada wang atau pendapatan tetap dan hanya mampu mendapatkan motosikal dibawah harga RM 10,000 (Miskin bagi aku). Mungkin juga atas wang simpati ibu bapa
4- Hatinya merindukan syahid di jalanan (tanpa insuran nyawa)

Harapan aku kepada individu yang merempit:
1- Jatuh secara memalukan disaksikan oleh org ramai terutamanya awek yg digilai oleh mereka ketika melakukan aksi jalanan (bajet macho)
2- Dilanyak treler atau sebarang kenderaan berat (kalo kete kebal aku lg suke)
3- Ditembak menggunakan sniper dikepala ketika merempit (Bagus untuk latihan Polis & Tentera atau peminat game Counter Strike)
4- Betulkan niat sebelum merempit agar jikalau mati, dikira syahid jalanan

Before you read my story below, I would like you to know that a lot of details are omitted to prevent people finding out who I am, etc. Some individuals and organizations may use my detailed info to hurt me in some way – just because I do not think Islam is right for me.

My parents made Malaysia their permanent home and that is where I was born and raised. By the laws in Malaysia, whoever is Malay or has a Malay ethnic background, they have to be Moslem. Since, my dad is Malay, our whole family in Malaysia was registered as Moslem and had no other choice but to be Moslem.

In regular school (from grade 1 to university), we had to learn Islam over and over. From age 8-11, I was also sent to religious school (every day except weekends) in addition to regular school, which I hated! I hate to wear the veil because it is hot and humid all year long in Malaysia. I recall making fun of the teacher in religious school at the age of 11 because she kept on talking about nonsense (which she seemed to believe in). At least I just went to religious school from age 8-11 (other kids go from age 7-12). I probably started late because my parents wanted to see if I could handle regular school alone. And I quit at age 11 because I wanted to do sports and the religious school’s headmaster didn’t want to let me take leave for sports practice. So, my parents said, “Hey! quit then”, which is good. My siblings had to go up to age 12. But they were in a religious school that was only 3 times a week and only 2 hours a day instead of 4-5 hours.

In addition to all that, my parents insisted I learn the Koran. I hated that too because I hated reading Arabic and I have no idea what it is about. So, what is the point of it? My parents just wanted me to be able to do well in religious studies at school and not feel left out among other children in Malaysia. Anyway, I used to make the Koran teachers want to quit coming to our house to teach. My mom has a lot of stories to tell when it comes to me making the Koran teachers want to quit. Later on, my dad would have a cane out (to beat me) to make sure I was learning the Koran and not making the teachers want to quit. This is another thing I used to do, when I changed teachers (because I made them quit by giving them a hard time) I used to flip the pages of the Koran a whole lot (hundreds of pages) and mark the page there as where the last teacher stopped. So, the new teacher would start a page, which is hundreds of pages after the one I last read. That way I finished the Koran fast and didn’t have to worry about wasting time on nonsense. Sometimes, I would do the same thing even if I didn’t change teachers. I would try to trick the same teacher. Anyway, my parents still think I managed to go through the whole book.

Since I was young, I was doubtful about this whole Islam thing. With all the bizarre things going on according to the religious teachers and its difficult rituals, Islam was a nightmare to me. I recall one day (probably when I was about 11 yrs old) the Koran teacher was telling me we should believe in Allah, the prophets, the 4 books, etc. I asked him whether we only have to “believe” in them without knowing if they exist? “Yes” he responded, “we must believe in them without knowing if they exist”.

In all schools, the teachers used to teach us that all non-Moslems (kafirs) are going to hell. When I told my parents this, they got mad. They said that isn’t true. The teachers are not god to judge who is going to hell or not. I think my parents just think the Koran teaches good things but they don’t know themselves what is in there because they didn’t study it. During my dad’s time, no religious studies were taught in school.

For secondary school, I went to a school that is multiracial and multi-religion. I began to make friends with people that were not Moslem. They were very nice people. Nicer than the Moslems. They always respected me and never forced me to do anything religion wise. The Moslems were forcing me to practice Islam and giving me a hard time. I finally realized something was wrong with the idea that all-Moslems will end up in heaven one day but never the non-Moslems. So, I decided that Islam is nonsense. Why is it that good people go to hell and bad ones go to heaven? Just because of what religion they follow? Not everyone is given the same chance to learn Islam. I realized my true friends in secondary school were never Moslem.

A factor that contributed towards me leaving Islam is the fact that women HAVE to wear veils. They claim it is so that men don’t look at sexy women, etc. It is to protect the women from men staring at them, etc. Well hey, there are Moslem men that turn me on/get me sexually aroused and they don’t have to wear a veil and cover up! I wish they would so that I can concentrate on other things rather than them. But this isn’t in Islam for the men.

When I was in my last year in secondary school, we had to take the national exams. For Islamic Education, I had to study about marriage in detail to do well. So, I learnt all the stuff and got the highest grade anyone can get for Islamic Education. And guess what? Because I know it so well, I know that there is a lot of discrimination against women in Islam. Things like a father and grandfather can marry a girl/woman to whomever they want even if the girl/woman doesn’t want to marry that person. That is disgusting! A man can beat his wife (after giving her advice and sleeping apart) if she doesn’t do whatever he wants her to sounds horrible to me too. I am a person that is strongly against corporal punishment on children because of my own personal experience and certainly against women! In addition, I learned things like women couldn’t be witnesses in Syariah Courts and things like that.

Since there are parts that are horrible in Islam, I do not accept it as the true religion. Plus, the religion is extremely difficult for me to practice if I want to be comfortable with my lifestyle. So, that is why I choose not to be Moslem. This has cost me a lot. I had to give up an education in a better university than the one I am attending now, a guaranteed respectable job, and everything I have in Malaysia to live in a foreign country. This is going to sound crazy but - I actually married another Moslem apostate from Malaysia so that he would help me move to this new home country of mine as he had the money and in return he could stay here safely. This has disadvantages – like it is hard to get other men to date me if they know I have a “husband”. Hey, if Malaysian Moslems find out that we are not Moslem, many would torture us in some way. In Malaysia, there are Pusat Pemulihan Akidah’s or Faith Rehabilitation Centers and perhaps even the death penalty (in 1-2 Malaysian states only) for Moslem apostates. I even gave up my Malaysian citizenship to be safer. The fact that Malaysian Moslems want to hurt us hurts me a lot because, why do they have to hurt us just because we view Islam differently? We wouldn’t have treated them badly or anything. My “husband” said that they know their religion is nonsense. So, anyone who tries to reveal this is somehow “changed” or killed to avoid more people knowing that it is nonsense. They are just so insecure about their religion that they have to get rid of people who know the truth about it!

After reading the Faith Freedom International and ISIS website and confirming it by reading a translation of the Koran in English (translated by a Moslem!) and other translations online, I realized that there is more crap in the Koran than I have thought– all this killing the non-believers, keeping captives (slaves) and having sex with them, etc. Even the Hadiths have a lot of inhumane stuff and I don’t think they should be considered 100% true as they are based on what he or she said hundred years ago.

Currently, I am a person of no religion. Many Moslem apostates who have been hurt and/or seen people get hurt in the name of Islam think that Islam should be totally destroyed. Of course, it would be great if it were possible. However, all I ask for from Moslems is freedom of religion, as I know that would help reduce the number of people suffering. Plus, if Islam were so great like Moslems claim, people would want to believe in it and practice it anyway without being forced.

Komen aku:
Aku sedey la tengok makhluk yg x taw bersyukur ni.. Dan aku jugak sedey bile tgk umat Islam memburukkan nama Islam tu sendiri. Mungkin gak artikel ni cuma propaganda semata-mata daripada sesetengah individu.. Jadi, hati-hati la umat Islam semua.. Jika anda berpendapat sama dgn individu diatas, jgn malu2 mendapatkan khidmat nasihat dr org yg pakar untuk menjawab segala persoalan.. Harap maklum..

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam..

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ¡­¡­ tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi..

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan... Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California , ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!! !. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ? perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (bodoh) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel , maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan !!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Dr. Stephen Carr Leon

Komen aku:
Aku mmg x dapat pastikan kesahihan artikel ni. Aku cuba mencari saperkah individu bernama Dr Stephen Carr Leon ni tp akhirnya aku msh meragui kewujudannya. Ada sesetengah individu mengatakan bahawa Dr Stephen ini adalah orientalis Amerika. Ada juga yang mengatakan Dr Stephen Carr Leon tersebut hanya nama samaran atau nama pena... Bila aku fikirkan balik, kenapa agaknya isu rokok berkisarkan penduduk Indonesia? Kenapa tidak mengambil negara lain terutamanya di Asia Barat yg mungkin lebih mundur? Malaysia pun ape kurangnya.. Adakah disebabkan statistik menunjukkan penduduk Indonesia plg byk merokok kat dunia ni? Mgknkah ada kemungkinan penulisnya sebenarnya berasal dari Asia Tenggara atau artikel sebenar telah diolah semula?... Berkaitan dengan permakanan pulak, aku msh tercari-cari mengapakah ikan dan daging tak boleh dimakan bersama? Kalo ade pembuktian saintifik, boleh tunjukkan? Sbb aku msh tak jumpa lg.. Aku ade byk kemusykilan.. Pe2 pun, tak salah utk kita ikut selagi tidak melanggar syariat. Apa yg baik boleh diambil. Mungkin ada saintis Islam yg akan mengkaji berkenaan isu ni dan membuktikannya dgn sahih demi kebaikan umat Islam sejagat..


Task award:

1. Copy&Pase the award.
2. Put the pictures tat you had ever cooked before. [masak air pun tape]
3. Named the food tat you had cook!

Adoi Ajie, hang ni wat aku pening jor.. Kui3.. Tak penah2 aku amik gambar masakan aku. Dah la jarang masak.. Penat aku korek2 memori2 lampau aku, seb bek teringat aku de amik gambar ayam panggang yg aku msk time bezday adik aku yg bongsu.. Tapi tak pe, TQ so much ye Ajie.. ^^,


Aku namakan masakan aku ni, Ayam BBQ Super Lelaki Sejati.. Ok? (`~`)

"Pulau Kidjang? Pe tu? Pulau ke? Tragedi pe pulak? Tak penah dengar pun..."

Persoalan-persoalan tipikal tu tu la yg terbit dlm minda aku bila memula aku tgk tajuk buku ni. Atas dasar inkuiri, aku pun baca la buku setebal 173 muka surat yg ditulis oleh Aini Selikang dan Amrizan Madian tu dan berjaya abiskan dalam masa 3 jam.. Aku rasa korang pun tak tau pasal tragedi pulau kidjang ni kan? So, aku kongsikan kat sini sebagai pengetahuan am kita bersama..

M.V Pulau Kidjang merupakan sebuah kapal pengangkutan utama di Sarawak sekitar tahun 70-an dulu. Selain M.V Pulai Kidjang, terdapat juga kapal pengangkutan yg lain seperti M.V Rajah Mas yg berulang-alik dari Kuching-Sarikei-Sibu ketika itu. M.V Pulau Kidjang yg bernilai Rm320,000 ini dibeli dari Indonesia dan telah berkhidmat untuk penduduk selama 8 tahun sebelum terbenam di dasar muara Rejang.

Tragedi tersebut berlaku pada 27 Disember 1973. Pada ketika itu, penumpang seramai 159 orang tersebut kebanyakannya dalam perjalanan pulang ke Sibu selepas bercuti sempena perayaan Krismas. Kapal tersebut bertolak dari Kuching pada 26 Disember, jam 6.30 petang, lewat 30 minit daripada yg dijadualkan. Ia karam di perairan Tanjung Jerijeh, 3.5 batu nautika dari Barat Sarikei. Tragedi malang ini mendapat publisiti meluas di dada akhbar terutamanya akhbar Inggeris tempatan ketika itu, The Vanguard bertarikh 28 Disember 1973.

Kejadian jam 3.00 pagi tersebut telah mengorbankan 121 jiwa. Hanya 41 mayat yg ditemui manakala selebihnya mati tanpa kubur. 38 orang terselamat termasuk 18 orang kelasi. Kebanyakkan mangsa mati akibat terperangkap di dalam kapal, ada yang lemas dibaham ombak ganas musim tengkujuh kerana terjun ke laut tanpa jaket keselamatan. Tuah menyebelahi sesetengah penumpang yg terdampar di pantai Kampung Gerigat apabila M.V Hornbill yg dalam perjalanandari pekan Selalang menumui mereka. Peristiwa tersebut telah menjadi sejarah hitam dan igauan ngeri bg mangsa2 yg terselamat.

Peristiwa ini turut meninggalkan kesan kepada penduduk Sarikei apabila kebanyakkan penduduk disana tidak memakan ikan selama berbulan-bulan disebabkan terbayang mayat-mayat mangsa yg dimakan hidupan laut. Ada kes dimana penduduk menemui cincin, jam tangan butang baju, serta jari didalam perut ikan yg ditangkap.


M.V Pulau Kidjang

P/S: Moga roh-roh mangsa dicucuri rahmat.. Amin..

About Me

My photo
I was born on 24th December 1988 at Dungun, Terengganu but live at Kuching, Sarawak. I'm now studying at UTM (Technological University of Malaysia) located at Skudai, Johor in Degree of Chemical Eng. (Bioprocess). I'm a happy, nice, believe in myself and a motivated person. I like to play computer games especially strategy games. That's a little things about me..

Followers